Cand este nevoie de certificatul energetic?

Legea 159/2013 privin perfomanta energetica a cladirilor mentioneaza exact cazurile in care este nevoie de un audit energetic si certificare energetica. Potrivit articolului 131 proprietarul, investitorul sau admnistratorul unei cladiri sau unitati de cladire (apartament, daca este vorba despre vanzarea unei locuinte amplasate intr-un bloc, nou sau vechi) are obligatia de a pune la dispozitia celui interesat sa cumpere sau sa inchirieze spatiul respectiv, inainte de incheierea contractului de vanzare sau de inchiriere a unei copii a certificatului de performanta energetica.

Clientul eventualei tranzactii va lua astfel cunostinta, potrivit textului legii, in legatura cu performanta energetica a proprietatii respective. Certificatul energetic in original se inmaneaza celui care devine noul proprietar, la semnarea contractului de vanzare-cumparare. Un exemplar din acest certificat se va depune, de asemenea, si la organul fiscal competent pe raza caruia se afla proprietatea. Daca pentru apartamentele sau casele mai vechi, certificatul energetic este un demers necesar si obligatoriu ca act premergator vanzarii, altfel stau lucrurile in ceea ce priveste casele si blocurile nou construite. In cazul acestora, legea a suferit modificari, introducand obligativitatea emiterii unui certificat de performanta energetica inainte de procesul verbal de receptie la terminarea lucrarilor. Astfel, potrivit articolului 132 din legea 159/2013 privind perfomanta energetica a cladirilor, pentru cladirile care se construiesc certificatul energetic se elaboreaza, la solicitatea proprietarului, investitorului sau administratorului, si este prezentat de catre acesta in original comisiei intrunite in vederea receptiei la terminarea lucrarilor.

Cerificatul se anexeaza in copie la procesul verbal de receptie si constituie din acel moment parte componenta a cartii tehnice a constructiei. Procesul verbal de receptie este nul fara o copie a certificatului energetic. Daca o cladire se vinde inainte de efectuarea procesului verbal de receptie la terminarea lucrarilor, proprietarul este obligat sa puna la dispozitia celui care va achizitiona spatiul respectiv a informatiilor necesare pentru evaluarea performantei energetice a proprietatii, urmand ca certificatul sa se emita la receptie.

Realitatea invinsa de virtualitate

Suntem bombardati de tehnologie! In secolul al XXI-lea, in anul 2016, tehnologia a ajuns atat de avansata, incat de multe ori nici nu ne dam seama. Totusi, cu gama variata de gadgeturi pe care o avem la dispozitie, ne plangem ca nu reusim sa facem anumite lucruri. Ne-am dori ca tehnologia sa evolueze tot mai mult, iar cercetatorii chiar lucreaza la asta. Probabil pentru unii oameni ar fi perfect ca ei sa nu mai faca nimic, ci tehnologia si lucrurile moderne sa faca toata treaba in locul nostru.

Cand vine vorba despre gadgeturi, copiii sunt marea problema. De ce? Pentru ca ei sunt cei mai lipiciosi si interesati de astfel de lucruri. Copiii au ajuns sa cunoasca aceasta lume a gadgeturilor mai mult decat un adult. Pe vremea cand noi eram copii, nu aveam telefoane mobile, laptop-uri sau tablete. In minte ca jocul meu preferat era tetris, pe care il primisem cadou de la parintii mei. Acum, in ziua de azi, in generatia care priveste mai mult in telefon decat in natura, copiii ajung sa detina propriul telefon de la varste foarte fragede. Problema este la parinti, pentru ca permit sa se intample asta prin simplul fapt ca achizitioneaza un smartphone. Se stie ca tehnologia, pe langa toate avatanjele pe care le aduce, poate crea grave probleme de sanatate si de interactiune cu lumea inconjuratoare. Probabil multi cunosc aceste date, insa nu iau aminte, pentru ca parintii permit tot mai mult copiilor diferite achizitii tehnologice.

Dupa parerea mea, un copil de 7 ani nici macar nu are nevoie de un telefon, ci el creste mult mai bine interactionand cu prietenii de la scoala si alergand in parc. Pustii acestia, care traiesc intr-o lume virtuala, vor ajunge sa nu mai cunoasca realitatea. In plus, sanatatea acestora este pusa in pericol. Ei vor ajunge cocosati, cu probleme repiratorii si intotdeauna vor privi in jos.