Stirile din Alba

Constat cu stupoare si cu mare regret ca totul se denatureaza in ziua de astazi. Informatiile pe care media le difuzeaza sunt trecute prin propriu lor filtru, un filtru neobiectiv, un filtru ce ascunde interese politice, interese personale ale conducerii unui anumit trust media, interese de rating, doar interese si nimic mai mult.

Modul in care se prezinta acum stirile este complet neprofesional. Se manipuleaza si distorsioneaza anumite date, se scapa din vedere unghiul de abordare, se uita ca stirea trebuie sa transmita ceva, nu trebuie sa se scape din vedere acel ceva important. Acum, fie ca sunt relatari ce au ca subtitlu stiri Alba, Stiri Brasov, Stiri Sibiu, s.m.d, jurnalistul are obligatia de mentine acceasi linie logica, nu de a pleca dintr-o directie si de a ajunge in alta. De a vorbi despre o stire ce are s-a petrecut in Alba iar mai apoi sa ajunga intr-un punct opus. Nu e indicat,pentru ca facand asta isi induce in eroare cititorul, in face confuz. Ori un jurnalist bun, profesionist nu se incurca cu fraze ambigue, nu lasa loc de interpretare, pentru ca nu face proza ci scrie o stire. Cititorul trebuie sa primeasca informatia in termeni pe care sa ii inteleaga, sa nu ramana nedumerit gandindu-se la semnificaria si sensul unui anumit cuvant din text. Limbajul folosit trebuie sa fie simplu, dar bine transmis. Mi-ar placea sa citesc si sa aud doar stiri adevarate, din surse verificate.

Mi-ar placea ca jurnalisiti sa relateze faptele asa cum s-au petrecut ele, excluzand orice opinie personala, orice fel de adaugare ce ar putea influenta intr-un fel sau altul perceptia cititorului. Mi-ar placea sa nu mai existe stiri mincinoase, ca totul sa fie relatat ca atare nu scornit, inflorit si prezentat doar pentru a vinde. Mi-ar placea ca elementul central al unei stiri sa il reprezinte faptele nu opiniile. Sper ca pe viitor sa ne intoarcem la ceea ce inseamna jurnalism in adevaratul sens al cuvantului