Pretul unui certificat energetic obligatoriu s-a injumatatit in ultimii trei ani

Cine a vandut sau a vrut sa inchirieze un apartament sau o garsoniera dupa jumatatea lui 2012 stie deja ca acest lucru nu mai e posibil fara prezentarea unui certificat energetic obligatoriu. Certificatul energetic atesta cu ajutorul claselor de eficienta energetica calitatea izolarii energetice si modului in care se prezinta cladirea sau apartamentul in functie de energia termica consumata si randamentul incalzirii.

Daca la inceput pretul unui certificat energetic obligatoriu era destul de piperat, acum s-a ajuns chiar si la preturi cu pana la 50% mai mici. Motivul? Au aparut foarte multi auditori energetici, concurenta e mare, clientii sunt multi, iar fiecare persoana fizica sau firma vrea sa aiba cat mai multe certificate emise lunar. Asa se face ca, spre deosebire de 2012, cand plateam pentru certificate energetice pentru garsoniera mai bine de 300 de ron, in prezent platim doar 140-150 de ron. La doua camere auditate energetic, pretul a scazut si mai mult, de la 400 ron la 180-200 ron. Dar scaderile cele mai mari au fost la case si cladiri. In trecut, in 2012, plateam pentru certificat energetic obligatoriu la casa 5lei pe metru patrat, in 2015 platim doar 2 lei pe metru patrat.

La cladiri, tariful e de patru ori mai mic, de la 4.5 lei pe metru patrat, in 2012, la aprox. 1 leu pe metru patrat, in 2015. Scaderile preturilor au fost generate si de presiunea pietei si scaderea puterii de cumparare a romanilor, astfel ca, decat sa ramana fara clienti, firmele si persoanele fizice au preferat sa aiba preturi modice, dar baze de date mari cu foarte multi clienti. Performanta energetica a cladirilor este atestata de certificatul energetic intocmit de auditor, prezentarea sa fiind obligatorie chiar si la o sub-inchiriere sau vanzare. In caz contrar, se aplica amenzi in functie de gravitatea faptelor constatate. Daca certificatul energetic lipseste, contractele sunt invalidate si tranzactia e anulata.