Informatii despre Cugir - un oras de poveste

Dupa cucerirea si distrugerea davei de la Cugir, centrul de greutate al locului cu pricina s-a deplasat in Valea Viilor unde pe langa substratul dacic este identificat stratul cuceritorilor romani. Informatii despre Cugir gasim insa atat in carti cat si pe internet, in functie de ceea ce ne intereseaza. In apropierea Vaii Viilor in locul numit Dosurele au fost gasite fragmente foarte bine conservate ale unei conducte romane de apa care alimenta probabil o vila rustica. Pana la revolutia din 1989 Cugirul era un oras monoindustrial, viata orasului fiind indisolubil legata de viata uzinei mecanice.

Dupa acest an au aparut noi unitati de productie, unele pastrand traditia orasului de prelucrare a metalului. Satul nascut din comunitatea daco romana a continuat sa existe si dupa retragerea autoritatilor romane, dovada fiind, printre altele, o oala ornata cu striuri orizontale, apartinand statului slav. In anul 1493 satul medieval este atestat documentar sub denumirea de Villa Kudzur. Evului mediu ii apartin ruinele castelului de echilibru construit din lemn la poalele dealului Chiciora, in partea superioara a orasului la cota de 434 metri. In anul 1799 se infiinteaza la Cugir Fabrica de Fier si Otel - una din primele fabrici cu profil siderurgic din Transilvania. Calitatea otelului produs aici era apreciata atat in imperiul Austro-Ungar cat si in afara acestuia. Dupa anul 1925 fabrica devine proprietatea Statului Roman, numindu-se Uzinele Metalurgice Copsa Mica Cugir odata cu infiintarea societatii mixte Uzinele Copsa Mica Cugir printr-o intelegere cu firma londoneza Vikers Armstrong Ltd.

In anul 1926 se porneste extinderea uzinei prin construirea de noi hale de productie. Printr-o colaborare cu firma Skoda se inzestreaza sectiile cu masini si materiale electrice. In timpul celui de al doilea razboi mondial, actiunile firmei sunt preluate de concernul german Herman Garing iar productia se diversifica facandu-se si productie de tehnica militara. Dupa terminarea celui de al doilea razboi mondial, uzina cunoaste o puternica dezvoltare, astfel ca in anul 1946 s-au realizat la Cugir primele masini de cusut casnice si industriale, un an mai tarziu reusindu-se fabricarea primelor masini unelte.