Cum alegi undita si mulineta potrivite

In zilele noastre, se gasesc pe piata numeroase modele de accesorii de pescuit, fapt care ingreuneaza alegerea echipamentului potrivit pentru nevoile tale. Accesoriile de apa dulce si apa sarata au caracteristci distincte, de multe ori fiind necesara achizitionarea mai multor tipuri de undite si mulinete.

Asigura-te ca undita folosita e corespunzatoare tipului de apa in care pescuiesti

Echipamentul de pescuit pentru apa sarata este construit sa reziste proprietatilor corozive ale sarii. Majoritatea unditelor de pescuit marin sunt construite din fibra de sticla sau grafit. Cele din fibra de sticla sunt mai dure si mai rezistente, in timp ce unditele din grafit sunt mai rigite si mai sensibile. Totodata, dimensiunea unditelor de apa sarata este mai larga decat cea a unditelor de apa dulce, fapt care inseamna ca acestea cantaresc mai mult. Comparativ cu unditele de apa dulce, unditele de apa sarata sunt mai groase si mai grele.

Mulinete de apa sarata versus mulinete de apa dulce

Exteriorul care acopera mulinetele de apa sarata este tratat astfel incat sa reziste coroziunii. Cand pescuiesti in mare sau ocean, foloseste mulinete special desemnate pentru mediul respectiv deocarece mulinele de apa dulce sunt predispuse coroziunii, ruginii si se deterioreaza daca sunt utilizate frecvent in apa sarata. Mulinetele de apa sarata si cele de apa dulce difera in capacitate, indicator prezentat cel mai adesea pe suprafata lor. Capacitatea mulinetei trebuie sa corespunda cu cea specificata pe undita. Daca ai decis in ce tip de apa si ce specie de peste vrei sa pescuiesti, trebuie sa alegi lungimea unditei. O undita mai lunga permite o aruncatura mai lunga iar in cazul celor de tip musca ai mai mult control asupra liniei. O undita mai lunga va duce si la un levier si o mai buna acuratete, dar nu va da puterea pe care o produce o undita mai scurta si mai grea.

Mulineta de spincasting se foloseste destul de usor, fiind recomandata pescarilor incepatori sau celor care practica acest hobby doar ocazional. Ea poate fi folosita pentru mai multe specii de peste, indiferent ca sunt pasnici sau rapitori.

O mulineta de tip baitcast, necesita rotirea tamburului atat pentru lansare cat si pentru recuperare. In plus, la aceste mulinete tamburul necesita ungere din abundenta, iar lipsa ungerii duce la scaderea dramatica a distantei de lansare. Tehnica de lansare este mai dificila si se invata in timp.

Mulinetele de spinning cu lever brake se adreseaza pescarilor cu experienta. Constructia se aseamana cu mulinetele de spinning normale, diferenta constand in faptul ca nu au frana ci folosesc un levier de comanda pentru controlul rotatiei tamburului. Astfel, nivelul de presiune aplicat franei poate fi controlat destul de precis.