Oameni de stiinta controversati si teoriile lor bizare

Hanns Horbiger. Teoria ghetii cosmice. Hanns Horbiger a dezvoltat la inceputul anilor 1900 o noua teorie pe care oamenii de stiinta din intreaga lume aveau sa o indrageasca. Stiinta nu avea un jargon foarte greu de inteles si putea fi descifrata de orice individ cu minime cunostinte generale. Foarte simplu, totul era facut din gheata. Gheata era oriunde in univers, pe Pamant, in stele. Astfel, omul de stiinta reunea tot ce se cunostea pana atunci despre Univers, reusind sa vina si cu o idee atragatoare. Intuitia creativa si experimentele artificiale ar fi fost la baza descoperiri acestei teorii bizare despre gheata care e oriunde si in orice. Teoria sa a fost imbratisata si adorata de public si de colegii din domeniul stiintelor exacte, insa la moartea sa s-a ajuns ca acesta sa fie condamnat pentru propaganda si raspandirea de teorii mincinoase, fara baza stiintifica.

John Keely. Motorul cu miscare perpetua. Insasi ideea unui motor cu miscare perpetua e intriganta. Oamenii au incercat sa incropeasca un astfel de dispozitiv inca din Evul Mediu. Motorul ar trebui sa functioneze prin generaea unei puteri care era mai mare decat combustibilul pe care-l consuma, ceea ce era imposibil. Keely nu s-a lasat influentat de aceste presupozitii. Inainte de a incepe sa studieze teoriile care ar fi putut ajuta la descifrarea unei metode de a construi motorul, el a avut o grama de meserii, de al pictor, la membru in orchestra teatrala. La un moment dat a devenit celebru dupa ce a afirmat public ca a descoperit o noua forma de energie fizica ce producea o cantitate uriasa de energie. Folosind energia moleculelor de apa a sincronizat vibratia moleculara cu masinaria sa si a creat putere nelimitata. In 1874 deja avea pus la punct un motor care functiona pe baza teoriei sale.

Masina era pornita cu ajutorul vibratiilor unui instrument muzical. Cand au luat la puricat inventia sa, dupa moartea acestuia, oamenii de stiinta au descoperit o dusumea falsa sub care se afla un container cu aer comprimat care dadea iluzia de putere, asa cum au crezut si cercetatorii care nu dadeau doi bani pe teoriile lui.