Te intelegi bine cu catelusul tau? Ar trebui sa fii recunoscator oxitocinei

Relatia dintre oameni si caini a fost foarte stransa de secole. Fie ca ne alina bolile sau sunt alaturi de noi atunci cand suferim sau suntem bucurosi, cainii par a sti mereu cum sa ne faca viata mai usoara si sunt mereu pe aceeasi lungime de unda cu noi. Totusi relatia asa de buna dintre oameni si caini nu tine doar de respect si de modul in care tratam animalele de companie. Hormonul iubirii, oxitocina, pare sa fie raspunzator de aceste relatii foarte unite dintre caini si oameni, care le depasesc cu mult pe cele interumane.

Oxitocina ii ajuta si pe caini sa gaseasca o anumita hrana ascunsa cu ajutorul indicatiilor oamenilor. Cand este eliberata in creierul patrupedului dupa ce este mangaiat sau alintat, oxitocina il face sa fie mai atent si mai aproape de stapanul sau din punct de vedere comportamental. Pentru a dovedi existenta acestui reflex generat de oxitocina, 62 de caini au fost supusi unor teste speciale prin care li s-a dat sau nu oxitocina sintetica si li s-a cerut sa gaseasca o bucatica de mancare intr-unul dintre cele doua castroane din fata lor. Cei care au primit oxitocina au identificat imediat mancarea din castronul cu pricina, efectul ei tinand pana la 15 zile. Domesticirea cainilor este mai usoara tot gratie oxitocinei, care ajuta animalele sa raspunda mai bine la indicatiile oamenilor.

Nivelul de oxitocina masurat si receptorii din creierul cainelui vor fi urmatorul pas in procesele de identificare a relatiei dintre oxitocina si gradul de atasament al cainelui fata de stapan. De asemenea, oxitocina are un rol important si in capacitatea de a relationa social si a te integra intr-un grup pe care-l simpatizezi atat privit la modul general, cat si individual.