Supravegherea video – necesitate sau moft?

Atunci cand vrem sa ne protejam pe noi sau bunurile noastre avem nevoie de instalarea unui sistem de supraveghere. De cele mai multe ori intampinam probleme legate de buget si atunci ne dorim ceva bun si ieftin, adica achizitionarea unor camere de supraveghere ieftine insa de calitate si performanta ridicata. Insa, epoca in care traim, rata infractionalitatii care inregistreaza un trend ascendent, pun achizitionarea si instalarea unor camere de supraveghere video.

Elementele principale care ne influenteaza comportamentul de cumparare ale unui sistem de supraveghere sunt fiabilitatea, performanta si pretul. Sistemul de supraveghere achizitionat trebuie sa fie fiabil, sa functioneze timp indelungat fara a intampina probleme tehnice cum ar fi defectiuni de fabricatie, defectiuni datorate utilizarii permanente, supraincalzire, etc. De asemenea, avem nevoie de un produs pe care s ail utilizam pe termen lung, astfel incat investitia sa fie una profitabila. Sistemele de supraveghere sunt utilizate atat ziua cat si noaptea, de aceea este foarte important sa inregistreze imagini clare (chiar si in timpul noptii) si sa aibe un sistem eficient de stocare a inregistrarilor.

La ora actuala, pe piata din Romania, exista o gama variata de produse destinate supravegherii video. Din fericire exista si sisteme de supraveghere video ieftine si bune. Indiferent pentru ce sistem de supraveghere video optam, vom avea nevoie de: camere video, o unitate de stocare, un hard disk pentru stocare si cabluri de conectare. Caracteristicile pe care trebuie sa le urmarim atunci cand achizitionam o camera video de supraveghere sunt: numarul de linii TV, tipul senzorului de imagine, lentila, numarul si tipul de led-uri IR in caz ca ne dorim o monitorizare completa, adica si pe timp de noapte. Daca facem referire la tehnologie, senzorul CCD este considerat ca fiind mai bun, mai actual, insa datorita avantajului de performanta relativ mic al senzorului CCD comparativ cu senzorului CMOS, se recomanda sa alegem un sistem cu camere cu senzor CMOS.

Lentila este importanta intrucat face referire la deschiderea ariei de vizualizare. In general se opteaza pentru camere cu deschidere larga, fiind cele cu aplicabilitatea cea mai larga. Expertii japonezi au inventat o camera de supraveghere video, proiectata sa detecteze varsta si sexul indivizilor filmati. Aceasta inventie a fost prezentata la Targul de Securitate de la Tokyo si se bazeaza pe tehnologie 3D.