Cat multe nu stim despre stangaci

Cesare Lombroso si teoriile sale despre stangaci. Desi a trait prin secolul XX, Lombroso a fost foarte ferm atunci cand si-a expus teoria despre stangaci, afirmand ca dreptacii au uneori si niste miscari care tradeaza „stangacia” din fiecare dintre noi. El era de parere ca o parte mare din creier era legata de logica si motivatie, in timp ce o parte mai mica din creier este raspunzatoare de nevoile urgente si emotii.

Aceasta parte inferioara a creierului a dictat vietile stangacilor, la fel ca si cele ale criminalilor. De fapt, dupa el, stangacii aveau cele mai urate caractere din toata specia umana. Teoriile de dupa 1990, fundamentate pe munca lui Lombroso au pornit de la ipoteza ca stangacii sunt predispusi la afectiuni genetice si au o speranta de viata mai mica. Durata de viata mai mica pentru stangaci. Mit sau realitate? Conform unui studiu publicat intre 1980 si 1990, facut pe 2000 de indivizi din California de Sud stangacii erau cu noua ani mai tineri cand au murit decat cei care scriau cu dreapta. Teoria lor a fost sustinuta si de statisticile accidentelor rutiere, potrivit carora stangacii aveau sanse de pana la cinci ori mai mari sa moara intr-un accident de masina. Ideea este ca stangacii folosesc mai greu unele lucruri facute pentru dreptati, asadar minoritate nu prea e tratata ca atare. Cei care citesc acest articol si sunt stangaci pot rasufla usurati. Teoria a fost „distrusa”, asa ca stati linistiti. In istorie, stangacii au fost obligati sa devina dreptaci. Asa ca statisticile nu erau relevante, pentru ca multi au ascuns ca erau stangaci si de abia cand au fost intrebate familiile decedatilor s-a aflat adevarul… Stangacii pot sa supravietuiasca Apocalipsei.

De la Rocky incoace, care tot batea la inamici cu o mana stanga de otel, stangacii au fost mereu in centrul atentiei. Si cum Apocalipsa tot se anunta de vreo patru cinci ori pe an, trebuie sa fim pregatiti pentru ce e mai rau, inclusiv stangacii, nu? In Venezuela, in cadrul tribului Yanomami, 23% din populatie foloseste mana stanga iar anual 5 din 1000 de oameni sunt ucisi. In Indonezia, Eipo are o rata a stangacilor de 27% si 3 din 1000 de oameni sunt ucisi. Exista asadar diferente uriase intre cele mai violente societati si cele mai „pacifiste”.

De exemplu, in Africa de Vest, in Dioula, 0.0013 din 1.000 de oameni sunt ucisi iar stangacii sunt cam 3% din populatie. Stangacia intr-o societate violenta nu e o chestiune de supravietuire, este una care tine de selectia naturala, pentru ca o generatie sa „dea mai departe” „stangacia” generatiei urmatoare.